Çocuğun büyüme ve gelişim açısından en aktif olduğu dönemde beslenme açısından süt dişleri büyük rol oynar.
Çocukların konuşmayı öğrendiği bu dönemde kelimeleri doğru telaffuz etmeleri açısından önemlidir.
Süt dişlerinin diğer bir görevi ise daimi dişlerin yerini koruması ve onların doğru yerlerine sürmelerini sağlamasıdır. Bu da ileride oluşabilecek ortodontik problemlerin önlenmesi açısından büyük önem taşır.
Çene kemiği ve kaslarının normal gelişimini sağlamaktadırlar.
Günümüzde yetişkin bir birey kadar çocuklar da estetiğe, dış görünüme önem vermektedirler. Ön dişleri olmayan ya da çürük olan bir çocuğun okul ortamında veya sosyal yaşamında karşılaştığı sıkıntılar aslında biz yetişkinlerden çok da farklı değildir. Hatta duygularını yetişkinlere göre çok daha yoğun yaşayan çocukların bu dönemde kişisel özgüvenlerinin de oluşmaya başlaması bu durumu daha da önemli kılmaktadır.
Süt dişleri ile daimi dişlerin çürük riski aynı mıdır?
Çürük oluşumunda beslenme, diş yapısı ve ağız bakımı önemlidir. Süt dişlerinin yapısı daimi dişlere nazaran çürüğe çok daha yatkındır. Bunun yanında çocuklarda çürük yapma riski yüksek olan şeker ve karbonhidrat tüketimi yetişkinlere göre oldukça fazladır. Böyle bir beslenmenin yanında yapısı zayıf olan süt dişleri hızlı bir şekilde çürüyebilmektedir. Bu nedenle süt dişlerinin bakımı daimi dişlere göre çok daha iyi yapılmalıdır.
Süt dişleri hakkında çevremizde genel düşüncenin bu şekilde olduğu malasef bir gerçektir, aslında durum sanıldığı kadar masum değildir! Süt dişlerinde meydana gelen hasar ileride bizi daha büyük ağız, diş ve çene problemleriyle karşı karşıya bırakıyor. Oluşan çürük çocuğumuzun ağzındaki mikroorganizma sayısının fazla olması anlamına gelir ki bu da sağlıklı olan diğer dişlerini de tehdit altına alır.
Ayrıca ileri derecede enfeksiyonlu bir süt dişinin kaybıyla yandaki dişlerin o boşluğa yer değiştirmeleri daimi diş için gerekli olan yerin daralmasına ve çocuğun ileride daha uzun süreli ve maliyetli ortodontik tedaviye ihtiyaç duymasına neden olmaktadır. Bunun yanında diş kaybı gerçekleşen bir çocuğun yaşıtlarına göre hem beslenmesi hem de konuşması bu durumdan olumsuz yönde etkilenmektedir. Halbuki teknolojinin ve diş hekimliğinde kullanılan malzemelerin bu kadar ileri düzeyde olduğu bir dönemde süt dişlerini koruyarak tüm bunlarına önüne geçebilmekteyiz.
Diş çıkarma esnasında görülen problemleri nasıl azaltabiliriz?
- Kaşınan dişetine yıkanmış temiz ellerle parmak masajı uygulanabilir bu uygulamayı yaparken nemli gazlı bez kullanabilirsiniz aşırı basınç yapmamaya dikkat edin dişetine zarar verebilirsiniz.
- Meyve filesi içine havuç koyarak nem havuç suyunu içmesi hemde kaşıntı hissinin giderilmesi sağlanabilir.
- İçinde sıvı olan ve soğutulan dişeti kaşıyıcıları bu dönemde iyi bir çözüm olacaktır.
- Huzursuzluk ve uykusuzluk aşırı olursa rahatlatmak için doktorunuza danışarak parasetamol içeren bir ağrı kesici kullanabiliriz.
- Bazı çocuklarda gribal tabloya çevirip ateşte görülebilir. Bu gibi durumlarda hemen hekiminizi aramanızda fayda vardır.