Diş dolgusu nedir? Çeşitleri nelerdir?
Çürüyen dişlerin zamanla tüm dişi çürük sarması yerine dişi kurtarmak için çürüklerden kurtararak, temizliğini yapıp ortaya çıkan boşluğu doldurmak amacıyla normal formdaki dişi göstermek için diş dolgusu yapılır. Diş dolguları biyolojik uyumluluğu olan kompozit materyalleriyle beraber doldurulup, bu süreçte çürüyen dişin zarar gördüğü bölgesi için dişe normal fonksiyonlarda çok daha iyi bir şekilde görünüm kazandırmayı başarmak temel amaçtır.
Diş dolgusu kimlere yapılır, kimlere yapılmaz? Konusunda tartışmaz bir gerçek vardır ki bunu sadece diş hekiminiz bilecektir. Bu konuda alacağınız randevu ile birlikte bazı yöntemlerle beraber diş dolgusu gerekliliği konusunda sizlere destek verecek olan hekiminiz, çok uygun operasyonlarla beraber birkaç adımda dişinize dolgu gerekli mi yoksa gerekli değil mi konularında gereken teşhisi koyabilir niteliktedir.
Öncelikli olarak gözlem yapılmasıyla beraber dişte renk değişimi var mı, çürüme veya diş içinde artıkların oluştuğu sıkışmış parçalar var mı gibi şeylere bakılır. Bu sayede, yapılan gözlemle beraber bir duruma ihtiyaç varsa hemen diş dolgusuna geçilebilir. Farklı bir yöntemde ise, diş hekimi tarafından durum tespiti için çürük boyası kullanılmaktadır. Çürük boyasıyla beraber dişlerde çalkalama yapılarak boyanın çürük bölgelerinde yapışması beklenerek, bu sayede gerektiği takdirde beklenip hemen çürük olup olmadığını kontrolü sağlanabilir.
Çok daha farklı ve sıklıkla kontrol edilen yöntem ise, röntgenlerdir. Çürük yüzeylerinde rahatlıkla görülen bu röntgen çekimi ile bazı görünmeyen, gizli kalmış ve dolgu gerektiren bölgelerde de küçük çürüklerinizi görme konusunda başarılı bir durum saptayabilirsiniz. Tamamen çürük sebebiyle dolgu yapılması için kontroller yukarıdaki gibi, diş hekimi tespitiyle yapılabilir işlemlerdir. Elbette kırık dişler ya da çatlak dişler olması durumlarında da yine dolgu gerektireceği, aksi takdirde ilgili dişlerde çürüme olabileceği durumlar unutulmamalıdır.
Estetik Dolgu Çeşidi
İnsanların bazı sebeplerden dolayı ağız ve diş sağlığını yeterli seviyede karşılayamadıklarında, ağız temizliğini doğru bir şekilde yapamadıklarında yapılacak uygulamalardan biri de estetik dolgulardır. Günümüzde estetik dolgu olarak dişlerde çürük ve kırılma sorunlarını yıkmak, bu sorunlarla baş etmek için kötü görünümü yok etmek için sizlerde estetik dolgulara başvurabilirsiniz.
Temel amaç, ağız temizliğinin yeterli nitelikte sağlanamadığı durumlarda, dişlerde çürük ya da kırılma olduğunda direkt olarak diş sağlığınızdan ziyade doğrudan estetik, görünümü daha da iyileştirmek için estetik dolgular yapılabilmektedir. Günümüzde bunun için çok basit bir şekilde kullanılabilir olması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir.
Dişlerde renk değişimi oluşması halinde direkt olarak estetik dolguya başvurabilirsiniz. Bu sayede dişlerde bakımsızlıktan ya da genetik durumlardan dolayı oluşabilecek her türlü renk değişimini de kapatmış olursunuz. Ön dişlerinizde, gülüşünüzü bozan çürümüş dişleriniz varsa Marka Diş Hastanesi’nden randevu alarak dişlerinizi gösterebilir ve buna göre de estetik dolgu yaptırabilirsiniz. Benzer şekilde de çürük diş gibi kırık dişlerde de estetik doluya başvurarak daha da güzel bir görünüm kazandırmayı bu sayede başarabilirsiniz.
Kompozit Dolgu Nedir?
Dişlerde dolgu yaptırırken kullanılan malzeme genel olarak kompozit malzeme olarak adlandırılır. Dolgu işlemlerinde çürük dişlerin temizlendikten sonra ışınlarla beraber yapılan dolgu, kompozit dolgu olarak bilinir.
Aynı zamanda dolguya bonding adının da verildiği şekilde işlemlerin gerçekleştirildiği kompozit dolgu türleriyle beraber, birbirine sabitlenen şekilde dişlerin iyi bir şekilde görünüm kazandırılması sağlanır. Sonrasında da cilalama işlemleri yapılarak kompozit dolgudan faydalanabiliyorsunuz. Bu konuda Marka diş ile çalışabilir ve istediğiniz dolgu çeşitlerinden de faydalanabilirsiniz.
Porselen Dolgu Çeşidi
Porselen dolgu çeşitlerinde ise, dolgu çeşidi olarak kullanılan dolgu malzemesi doğrudan porselen dolgudur. Kompozit dolguya göre minimum düzeyde büzülme sorunları meydana gelir, doğrudan porselen dolgularla beraber özel ölçü alınarak istediğiniz şekilde de bir nevi kaplama yaptırmış olursunuz. Bununla beraber de porselen dolgular, ön dişlerde kullanımı çok daha yaygın olan ve görünüm daha da güzel gözükmesini sağlayan türlerdir.