Bruksizm, ağız çevresindeki çiğneme kaslarının güçlü ve istemsiz kasılması ile kendini gösteren, çeneyi sıkma ve dişleri gıcırdatma durumudur.
Dişleri gıcırdatma ya da sıkma zamanla çene hareketlerinde kısıtlılık ve baş ağrısı yaratmaktadır. Bu durum tedavi edilmezse dişlerde aşınma, kırılma, hassasiyet, diş eti çekilmeleri ve dişlerde sallanma görülebilmektedir.
Bruksizm ya da diş sıkma nedenleri arasında;
- Kişilik yapısı
- Genetik faktörler
- İlaçlar
- Nörolojik veya psikolojik problemler,
- Stres ve uyku bozuklukları etkili olabilmektedir.
Bu sebeplere ek olarak, ağız içi dokularda dengesizlik, eksik ya da çürük dişler, hatalı protezler de Bruksizm nedeni olabilmektedir.
Bruksizm tedavisinde kullanılan ağız koruyucu veya stabilize edici plakların dişleri ve çene eklemini hasardan koruyabileceği bilinmektedir. Ancak çalışmalar Bruksizmde bu plak kullanımının kas aktivitesinde %20 ile %50 arasında artışa sebep olduğunu da göstermektedir. Sonuç olarak gece plakları Bruksizme etki etmekten ziyade diş ve doku hasarını önlemektedir. Gece kullanımı zor olması nedeniyle de % 20’den az hasta plakları 1 yıldan fazla kullanır, geri kalanı çoğu zaman hiç kullanmaz. Ancak eklem problemi olan hastalarda Botoks ile birlikte uygulandığında başarılı sonuçlar verdiği görülmektedir.
Günümüzde Botoks tedavisi çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Botoks tedavisi ile gereğinden fazla ilaç kullanımından kaçınılarak diğer tedavi yöntemlerinden çok daha yüksek başarı oranına ulaşılabilmektedir.