Chicago Diş Hekimliği Koleji’ndeki Illinois Üniversitesi’ne göre, ağzınızda yaşayan 300’den fazla spesifik bakteri türü var. Dişlerinizi fırçalamadığınız zaman, bu bakteriler yiyecek parçacıklarını ve sonuçta diş çürümesine neden olan şekerli kalıntıları yutarak çalışmaya başlarlar. Sadece bir kez dişlerinizi fırçalamayı kaçırırsanız, bu parçacıklar ve bakteriler arasındaki etkileşim muhtemelen ağzınızda kötü bir tat ve kötü bir koku yaratacaktır.
Bir gece fırçalamaktan vazgeçerseniz, sonuçlar mutlaka ciddi değildir ancak hemen diş ipi kullanarak ve fırçalayarak tekrar yola çıkmayı hedeflemelisiniz. Daha sık fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı kaçırdıysanız veya dikkatli ve doğru fırçalamaya dikkatiniz azaldıysa, dişlerin etrafındaki kemik ve doku kaybı riskinizi artırabilirsiniz.
Peki dişlerimizi ne kadar sıklıkla fırçalamalıyız?
Etkili bir ağız bakımı için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır.
Etkili bir ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalıdır?
Diş fırçası veya dil temizleyiciler yardımı ile dil temizliğinin yapılması önemlidir. Günde toplamda 2 kez yapılan ağız ve dil bakımı yeterli olacaktır. Ancak ağzınızda kötü bir koku oluşumu var ise yine gün aşırı bakım yapabilirsiniz. Bu size iyi gelecektir. Buna rağmen devam eden bir ağız kokusu ve dişlerde herhangi bir ağrı var ise mutlaka uzman bir diş hekimine muayene olmalısınız.
- Diş fırçalama işlemi bittikten sonra daha etkili bir ağız temizliği için ağız bakım suları ile temizlik yapılmalıdır. Ağız bakım gargaraları öncelikli olarak diş hekimlerinin tavsiyesiyle kullanılmalıdır. Diş hekiminizin tavsiyesi sonucunda sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez bir ölçek gargara yapılabilir. Gargara 30 saniye boyunca ağızda tutulmalı, ardından tükürülmeli ve yarım saat boyunca su dahil olmak üzere hiçbir içecek ve yiyecek tüketilmemelidir.
- Plak ve diş taşı oluşumunun önüne geçebilmek için her diş fırçalamadan sonra diş arasında kalan artık maddeler diş ipi yardımıyla temizlenmelidir.
- Yapılması gerekli olan bakımların yanı sıra dişlerde plak ve çürük oluşumuna neden olan asitli ve şekerli gıdaların tüketimi minimuma indirilmelidir. Bunun yanında dişlerde leke oluşumuna sebep olduğundan çay ve kahve tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır.
Buna ek olarak diş taşları 6 ayda bir temizlenmesi gerekmektedir. Sağlıklı dişler için diş taşı temizleme işlemleri düzenli olarak diş hekimi tarafından gerçekleştirilmelidir. Bunun için Özel Marka Diş Sağlığı Merkezi’ni ziyaret edebilir, randevu oluşturup ağız ve diş sağlığınız için gerekli olan tüm bakımlarınızı yaptırabilirsiniz.