Zirkonyum diş, klasik porselen köprü ve protezlerin alt yapısı olan gri metal yerine uygulanan beyaz renkte bir alaşımdır.
Zirkonyum kaplama nasıl yapılır?
- İlk muayenede dişteki hasar tespit edilir. Dişte oluşan sorun kaplama işlemi gerektiriyorsa hasta koltuğunda müdahale edilir.
- Lokal anestezi uygulanır.
- Sonraki aşamada ise üzerine yerleştirilecek olan kaplamanın kaba ve ağız yapısına büyük gelmemesi için özel aletler yardımı ile diş çevresi ve uçları inceltilir.
- Daha sonra ağız içi temizlenip dezenfekte edilir.
- Ardından diş ölçüsü alınır.
- Dişlerin inceltilmesi nedeni ile görüntüsü pek estetik durmayacaktır. Geçici diş kullanmanız gerekebilir. Bunun için beklemenize gerek yoktur.
- Diğer taraftan doğal dişleriniz göz önüne alınarak zirkonyum kaplama için renk seçimi yapılır.
- Hasta düşüncesi de alınarak renk belirlenir. Ancak bazı hastalar, kendi diş tonundan daha açık renkler seçebilir. Unutulmamalıdır ki esas olan doğal görüntü yakalamaktır.
- 5 ile 7 gün içerisinde zirkonyum kaplama dişiniz hazır olur.
- Gelen kaplama geçici olarak dişinize yapıştırılır.
- Geçici yapıştırılmasının sebebi bir sorun yaşandığı takdirde kolayca çıkarılıp düzeltme yapılması içindir.
- Geçici takılan zirkonyum kaplamalar, hastanın ağzında 7 ile 10 gün kadar değerlendirilir.
- Ardından 6 ayda bir hekim kontrolü için muayeneye gidilir.
.
Zirkonyum daha çok, estetik amaçlı olmak üzere; beyazlatma yöntemleri ile sonuç vermeyen ileri düzeydeki renk değişimlerinin tedavisinde, ortodontik tedavi yönteminin seçilmediği ayrık olan ya da az çapraşık ve dönük dişlerde, yapısı bozulmuş eski dolgularda, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonlarının yapılmasında, arka grup dişler üzerinde köprü ya da kaplama olarak kullanılmasında, ön grup implant üstü protezlerde ve gülüş estetiğini sağlamak için için tercih edilmektedir.
.
Zirkonyum kaplamalar, sahip oldukları ışık geçirgenliği özelliği ile tıpkı normal dişlerde olduğu gibi doğal bir görüntü yakalar. Böylece doğal ve estetik bir çözüm elde edilmiş olur.