Doğru bilinen yanlışlar: “Çürük oluşumunun nedeni şekerdir.” Diş çürükleri dediğimizde ilk olarak aklımıza gelen şekerli gıdalar olsa da, kraker ve cips gibi ürünlerin dişlerimiz için daha da kötü olabileceğini bilmeliyiz. Genellikle karbonhidratlar da dişlere zarar verebilecek düzeyde şekere sahip olurlar ve diş yüzeyine yapışırlar. Ağızda birçok bakteri vardır ve bu bakteriler şeker, karbonhidrat ve asitli içeceklerin artıkları ile beslenir. Bu asidik ortam ise dişin sert dokularında yıkım yaratır ve çürük meydana gelir. .
Şeker ile diş çürüğü doğru orantıdadır. Ne kadar çok tüketildiğiyle değil de ne şekilde tüketildiği ile alakalıdır. Şekerle doyan bakteriler farklı asitler salgılayarak diş çürümesine neden olur. Diş çürüğüne neden olan diş minesini zedeleyen bu bakteriler aynı zamanda dişlerde deliklerin meydana gelmesine de neden olur.
Kimlerde Daha Çok Çürük Olur? .
Şekerli ve unlu yiyeceklerle bakterilerin buluşması sonucunda çürükler oluştuğuna göre herkes için bir tehlike var demektir. Ancak beslenmelerinde karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin oranı çok yüksek olanlar bir de sularında “florür” oranı çok düşükse çok daha fazla çürük tehlikesi altındadırlar. Bakteri plağı tarafından oluşturulan asite karşı tükürük doğal bir savunma mekanizması oluştursa da tek başına çürüğü önleyemez. Tükürük akışını ve miktarını azaltan hastalıklar ya da ilaçlar da çürük oluşumunu hızlandırmaktadırlar.
Diş Çürüğü nasıl önlenebilir ? .
- Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması ve her gün diş ipinin düzenli kullanılması en etkili yoldur. Yiyecek artıkları en çok dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girintilerde ve dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde biriktiği için, uygun diş fırçası seçilmelidir.
- Şekerli yiyecekleri ana öğünlerde tüketmeye çalışmak ve yemek aralarında bir şey yememeye gayret etmek de diğer bir önlemdir.
- Diş hekimi kontrollerinin düzenli aralıklarla yapılması çürüğün erken dönemde yakalanması için en iyi yoldur.
Ağzın içerisinde çeşitli bakteriler vardır. Bunlardan bazıları yararlı bakteriler, bazıları ise zararlı bakteriler olarak sınıflandırılabilir. Bu bakterilerin pek çok işlevi vardır. Örneğin, şekerli bir yiyecek tüketildiğinde, bu bakteriler şekeri aside dönüştürürler ve ağızda plak oluşumunu hızlandırırlar. Bir grup bakteri ise oluşan asiti, dişe zarar vermeden nötralize etmeye çalışır. Plak dişlere yapışınca, diş minesini aşındırmaya başlar. Dişleri koruma işlevine sahip diş minesinin zayıflaması, çürüme ihtimalini arttırır. Bu yüzden, düzenli diş fırçalama ve ağız bakımı çok önem taşımaktadır.