KIRILAN DİŞLER DE TEDAVİ EDİLEBİLİR!

KIRILAN DİŞLER DE TEDAVİ EDİLEBİLİR!

Dişler Neden Kırılır?

Dişler birbirinden farklı sebepler ile kırılabilir. Kırılan dişler yalnızca gülümsemeyi etkilemekle kalmaz tedavi edilmediği takdirde de ağız ve diş sağlığına zarar verebilir. Aynı zamanda travmayı yaşayan kişinin genel sağlığı üzerinde de büyük ya da küçük etkileri olabilir.

Kırık diş çoğunlukla fiziksel darbe, travma sonucunda oluşan bir diş kırılmasından kaynaklanır. Fakat bir diş çürüdüğünde de kırılabilir.
.
Çok sert yiyecekleri çiğnediğinizde veya dişlerinizi tekrar tekrar gıcırdattığınızda da bir diş kırılabilir. Fakat kanal tedavisi görmüş ancak üzerine taç yapılmamış bir dişin kırılma olasılığı diğerlerine göre daha yüksektir.

Diş Kırıldığında Ne Yapılmalıdır?

.
Dişiniz kırıldığında, mümkün olduğunca en kısa sürede bir çene-yüz cerrahisi uzmanına veya genel diş hekimine başvurmalısınız. Ne kadar erken harekete geçilirse kırık dişi kurtarma şansımız o kadar artar fakat bu, duruma göre değişebilir.

Kırık Diş İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Kırılan bölge çiğnemeye veya sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklere karşı normalden daha hassas olabilir. Ağızda kırık bir diş var ise diyete dikkat edilmesi semptomların artmasına engel olmaya yardımcı olabilir.

Kırık Diş Nasıl Teşhis Edilir?

Kırık bir dişin teşhisi bir diş hastanesinde radyoloji ile yapılır. Dışarıdan kırılan diş görülse de radyolojinin kullanımı, diş kökünün de kırılıp kırılmadığını görmeyi mümkün kılar. Ayrıca kılcal atar ve toplar damarların bulunduğu pulpa bölgesinde bir hasar olup olmadığını kontrol etmeyi mümkün kılar.

Kırık Bir Diş Nasıl Tedavi Edilir?

Dişin tamamı zedelenmediğinde, dişe dolgu yaparak yeniden yapılandırmak mümkündür ancak diş özü etkilenirse veya kırık dişin kökü çatlamış veya kırılmış ise başka tedavi yöntemleri uygulanması gerekir. Bu tedavi yöntemleri şunlardır:

Diş Tacı

.
Diş Tacı, kırık dişi örten bir tedavi yöntemidir. Kırık dişi tamamen kaplayan, genellikle kompozit veya porselenden yapılan, özel olarak tasarlanmış içi boş yapay diş tacı, dişin şeklini alır.

Tipik olarak, kırık diş özüne ulaştığında ve diş iyileştirilemez hale geldiğinde kullanılır. Bu durumlarda diş devitalize edilir ve bir reçine kullanılarak yeniden yapılandırılır.

Sabit Köprü Ve Hareketli Protez

Sabit köprü ve hareketli protezler, kırığın diş köküne ulaştığı durumlarda kullanılan çözümlerdir. Bu durumda dişin çekilmesi ve kırılan dişin diş protezi ile değiştirilmesi gerekir.

Sağlıklı olan komşu dişlere kalıcı olarak yapıştırılan sabit köprü ve hareketli protezler, bir veya birden fazla eksik dişin yerine yapılan diş restorasyonlarıdır. Bu restorasyonlar duruma göre genellikle bir veya daha fazla yapay dişten yapılır.

Diş İmplantı

Diş implantı, diş kökünün de etkilendiği kırık bir dişin yerini alacak başka bir çözümdür. Diş implantı genellikle restore edilecek dişin tamamen çekilmesini gerektirecek kadar hasar gördüğü durumlarda düşünülür. .
.

Diş implantının avantajları çoktur: estetik, rahat, dayanıklı, vb. Diş implantının ömrü de oldukça uzundur, tabii ki implant takıldıktan sonra iyi alışkanlıklar edinilmesi şartıyla.

Online Randevu